Lezing Rieneke van Tongeren

9 april 2024, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Wolvega

Kosten: Gratis (koffie/thee €0,50)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Rieneke van Tongeren geeft een gratis lezing over haar boek 'Mahmoud & Mahmoud: staatloos, nooit hooploos'.

Over de lezing

Een waargebeurd verhaal over twee Palestijnse mannen die in een vrachtwagen naar Europa vluchten, en uiteindelijk in Europa belanden. 

In 2018 ontmoette Rieneke van Tongeren Mahmoud Ali en Mahmoud Omar tijdens een van haar taallessen. Ze raakte onder de indruk van hun vriendelijkheid, geduld en wil om nieuwe dingen te leren. Met de week groeide haar respect voor hen en leerde Rieneke hen én hun verhaal steeds beter kennen.

Dat verhaal wil Rieneke graag met jullie delen. Want ‘Mahmoud & Mahmoud’ onthult de geschiedenis van ontheemde Palestijnen en vertelt hoe de twee vrienden – ondanks hun goede baan en liefde voor hun stad – gedwongen zijn te vluchten, zonder hun gezinnen, in een vrachtwagen naar Europa. Ze zitten dagenlang in het donker, schouder aan schouder en vrezen voortdurend voor ontdekking, terwijl ze worstelen met gruwelijke herinneringen en hun zorgen om de achterblijvers.

Eenmaal in Nederland zijn ze euforisch, maar al gauw daalt het besef in dat ze weer helemaal opnieuw moeten beginnen, onderaan de maatschappelijke ladder. De gezinshereniging is niet zo snel geregeld als ze hadden gehoopt. Met hun vlucht maakten ze een keuze die je niet lichtvoetig maakt. Een keuze uit nood. Daarom verdient hun verhaal het om verteld te worden – voor begrip, mildheid en respect.

Waar en wanneer

De lezing is op dinsdagavond 9 april van 19.30 tot 21.30 uur in Bibliotheek Wolvega.

Aanmelden

De toegang is gratis (koffie/thee €0,50). Je kunt je aanmelden via onderstaande link.

Aanmelden