Inloopspreekuur Historisch Informatiepunt Wolvega

2 april 2024, van 13:30 tot 16:30 | Elke week | Bibliotheek Wolvega

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Elke dinsdag van 13.30 tot 16.30 uur ben je welkom bij het inloopspreekuur van Joop en Gerda van Project Omnummering in Bibliotheek Wolvega.

Doel van het project

Het doel van dit project is dat (oud) bewoners, stamboomonderzoekers en andere geïnteresseerden terug kunnen vinden waar hun voorouders woonden. Het eindresultaat komt in het archief van de Vereniging Historie Weststellingwerf en het gemeentearchief van Weststellingwerf ter inzage te liggen.

Oude huisnummers

Nu het eerste deel van het project, het verzamelen van alle oude huisnummers van 1 tot 882, achter de rug is gaat het onderzoek nu de fase in om de missende nummers in beeld te brengen. Dit gebeurt aan de hand van het Kadaster, met het programma Kadaster Archiefviewer kan de exacte locatie van een oud adres gevonden worden. Voor deze fase hebben Joop en Gerda toegang tot het internet nodig en kunnen geïnteresseerden langs komen om meer informatie te krijgen over panden en de straten van Wolvega.

Napoleon

In de tijd van Napoleon werden alle huizen genummerd met een oplopende nummering. Zo ook in Wolvega waar je het huisnummer Wolvega 99z (nu Hoofdstraat Oost) kon hebben. Of Wolvega 724 waar bakker Georg Veenstra in “In de Soete Suikerbol” zijn bakkerij had. Wolvega 1 was het meest oostelijke pand (boerderij) binnen de dorpsgrens, nu Hoofdweg 41 in Wolvega net voor het viaduct. Het laatste huisnummer 882 ligt schuin aan de overkant van deze boerderij. Alle nummers daartussen lopen als een slinger door Wolvega.