Taalmaatje Oosterwolde

Help jij graag anderen? Vind jij andere culturen ook zo interessant? Kun jij goed dingen aan anderen uitleggen? Meld je dan aan als Taalmaatje!

Het Taalplein Ooststellingwerf

Het Taalplein van de bibliotheken in Ooststellingwerf is er voor iedereen die beter wil leren lezen, schrijven, de Nederlandse taal wil spreken of de computer beter wil leren gebruiken. Een van de activiteiten is taalcoaching. Het Taalplein Oosterwolde bestaat momenteel uit een team van vijf vrijwilligers.

Wat ga je doen?

Als Taalmaatje help je anderstaligen die hulp willen bij het verbeteren van hun Nederlandse taalvaardigheden. Daarnaast maak jij deze mensen wegwijs in de Nederlandse samenleving. Het is niet alleen erg gezellig, maar ook heel nuttig en leerzaam. Wekelijks oefen je de Nederlandse taal met een of meerdere deelnemers. De taalvraag van de deelnemer staat centraal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken uit een taalmethode voor anderstaligen, de deelnemer te ondersteunen bij computergebruik, door gesprekken te voeren, een (kranten)artikel te lezen etc. De lessen vinden plaats op de donderdagmiddag van 13.00 uur tot 16.15 uur in de Bibliotheek.

Wat vragen wij?

Je bent vriendelijk, betrouwbaar en representatief. Je spreekt de Nederlandse taal en legt makkelijk contact met anderen. Je bent wekelijks op de donderdagmiddag beschikbaar en je bent bereid om scholing/trainingen te volgen. Ervaring met de doelgroep is wenselijk. Tijdens de schoolvakanties is het Taalplein gesloten waardoor je als vrijwilliger vrij bent.

Wat bieden wij?

  • Interessant en zinvol vrijwilligerswerk waarin je van betekenis bent voor anderen en waarin je jezelf kunt ontwikkelen.
  • Begeleiding door de coördinator Taalplein.
  • Een vrijwilligersovereenkomst met goede voorwaarden.
  • Onkosten-en reiskostenvergoeding indien van toepassing.
  • Scholing en training.

Ga je bij de Bibliotheek Zuidoost Fryslân aan de slag als vrijwilliger? Dan vragen we gratis een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor je aan.

Enthousiast geworden?

Heb je interesse in deze of een andere vrijwilligersfunctie? Of beschik je over talenten die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de Bibliotheek? Aanmelden als vrijwilliger kan online via onderstaand aanmeldformulier, door een e-mail te sturen naar info@bzof.nl of door langs te komen in de Bibliotheek. Samen gaan we het gesprek aan en kijken we naar de mogelijkheden om binnen de Bibliotheek Zuidoost Fryslân vrijwilligerswerk te doen.