Coronavirus

Sluiting Bibliotheek i.v.m. Corona

Vanaf maandag 16 maart zijn alle bibliotheken in Friesland gesloten. Deze sluiting duurt minimaal tot 20 mei, tenzij de richtlijnen van het RIVM het noodzakelijk maken om langer dicht te blijven.

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen rondom deze situatie.
Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Vul dan dit contactformulier in.

 

Wanneer gaan de bibliotheken weer open?

Voorlopig blijven de bibliotheken gesloten tot 20 mei. Als er aanleiding is om langer dicht te blijven, zullen we dit via de website en Facebook bekendmaken.

Waar en wanneer kan ik mijn boeken inleveren?

Gedurende de sluiting van de bibliotheken kun je je boeken niet inleveren. Zodra we weer open gaan, kun je je boeken inleveren. Wij hebben alle inleverdata van de nu geleende materialen verzet naar 2 juni 2020.

De inleverdatum van mijn boeken valt in de sluitingsperiode. Krijg ik nu een boete?

Nee, je krijgt geen boete. Wij hebben alle inleverdata van de nu geleende materialen verzet naar 2 juni 2020. Dit betekent dat je de boeken tot die datum kunt houden. Zodra de bibliotheken weer open zijn, kun je langskomen om de boeken in te leveren.
Zelf je boeken verlengen is dus niet nodig!

Kan ik een boek reserveren nu de bibliotheek gesloten is?

Het is op dit moment helaas niet mogelijk materialen te reserveren. je kunt wel gebruik maken van de AfhaalBieb

 

Kan ik boeken buiten de provincie aanvragen?

Nee, omdat alle Bibliotheken gesloten zijn is het landelijke aanvraagverkeer tijdelijk stopgezet.

Zijn er andere manieren om te blijven lezen?

Ja, die zijn er:

 • ThuisBieb: E-books lezen voor iedereen, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 
  Naar de ThuisBieb
 • LuisterBieb: Met de LuisterBieb geniet je altijd en overal van de mooiste luisterboeken. Download de gratis app voor tablet of smartphone, registreer met je lidnummer. Zo krijg je toegang tot 3600 luisterboeken. Tijdelijk zijn er een aantal extra boeken toegevoegd die ook niet-leden gratis kunnen beluisteren. Naar de Luisterbieb
 • E-books: Voor het lezen van een van de 28.000 e-books van de online Bibliotheek op je tablet of smartphone gebruik je de e-booksapp van de Bibliotheek. Download de gratis app. Als je een e-book wilt lezen in de app, start je op de website van de online Bibliotheek. Dáár leen je een e-book. Open vervolgens de app op je tablet of smartphone. Dáár lees je het e-book.
  Naar de e-books
 • Delpher: Op Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften.
  Naar Delpher

Er zijn ook e-books en luisterboeken beschikbaar voor kinderen. Juist voor hen is het belangrijk om te blijven lezen nu de scholen gesloten zijn. Drie weken niet lezen, betekent een teruggang in leesniveau. Pak daarom eens vaker een boek, of probeer eens een andere manier van lezen (luisterboek, e-book of digitaal prentenboek) met de kinderen.

 • Yoleo: Hoe krijg je kinderen die niet van lezen houden met hun neus in de boeken? Door lezen leuk te maken! Met Yoleo verdien je leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten. Lezen met Yoleo is ook makkelijk. Doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. Een soort karaoke dus. Duizenden kinderen maken al met veel plezier gebruik van Yoleo. Naar Yoleo
 • Bereslim: De boeken van Bereslim zijn geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 3 t/m 7 jaar waarin de verhalen tot leven worden gebracht met bewegende figuren, geluidseffecten, achtergrondmuziek en een mooie vertelstem. De digitale prentenboeken van Bereslim stimuleren de taalontwikkeling van kinderen. Naar Bereslim
 • De Voorleeshoek: De kinderen kunnen heerlijk kijken, luisteren en genieten van het voorlezen van boeken, dit in combinatie met klassieke muziek. De Voorleeshoek is tijdelijk gratis beschikbaar voor iedereen. Naar de Voorleeshoek

Ik heb een zaal gehuurd in de bibliotheek. Kan ik hier gebruik van maken?

Nee, je kunt momenteel geen gebruik maken van de zalen in de bibliotheek.

Ik wil graag naar een activiteit/spreekuur, is dat mogelijk?

Nee, alle activiteiten en spreekuren in de bibliotheken gaan niet door in de periode 16 maart tot 28 april.
Het juridisch spreekuur is in deze periode telefonisch. Meer informatie hierover staat op advocatenkantoorvanlee.nl
De Papierwinkel Weststellingwerf houdt ook telefonisch spreekuur