Winterwarme verhalenavond

26 januari 2018, van 19:00 tot 22:00 | 't Vlechtwerk Noordwolde

Kosten: Gratis

Winterwarme verhalenavond Noordwolde LF2018

Op vrijdagavond 26 januari, tijdens het openingsweekend van LF2018, opent het Nationaal Vlechtmuseum samen met de Bibliotheek en de Wereldwinkel haar deuren voor 2018verhalen.

Vlechtdorp Noordwolde

In heel Friesland ontmoeten mensen elkaar in winterwarme sfeer om de verhalen van elkaar te beluisteren. In Noordwolde vertelt een vlechter, een gids en de directeur zijn en haar verhaal over het Vlechtdorp Noordwolde. Het belooft een warme winterse vertelavond te worden in het hart van Noordwolde. Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Een geheel jaar zijn er tal van activiteiten om de rijkdom van het gebied te laten zien. Cultuur is hierbij niet het doel, maar het middel. Het Friese landschap is het podium en iedereen is uitgenodigd!

Levend erfgoed

Verhalen vertellen is iets van alle tijden, maar zorgt vaak voor een overlevering van gebeurtenissen en anekdotes. In het Latijnse historia liggen zowel de woorden geschiedenis als verhaal besloten. Wel is het zaak dat we vanuit de geschiedenis verhalen op een professionele manier proberen te analyseren. Toch zijn verhalen een prachtig voorbeeld van hoe immaterieel erfgoed voortleeft door de eeuwen heen. Alhoewel er dus lang niet altijd een fysiek object is als materieel erfgoed vertellen de verhalen ons juist heel erg veel over de gebruiken en tradities van een tijd. Verhalen zijn levend erfgoed die levend worden gehouden door het juist door te vertellen van generaties op generatie. De vorm van de verhalen kan wisselen. In de Oudheid zien we vooral heldengedichten zoals de Ilias en de Odyssee en in de Middeleeuwen zien we de sprookjes en de Canterbury tales ontstaan.

Rijksrietvlechtschool

Aan de vooravond van een prachtig jaar waarin Friesland cultureel nog meer op de kaart gezet wordt openen 60 musea in de provincie haar deuren om de verhalen te vertellen die zich achter deze deuren bevinden. Dit kunnen anekdotes, gedichten, lange of korte verhalen zijn. In het Nationaal Vlechtmuseum draait alles om het gebouw: de Rijksrietvlechtschool. Een monumentaal pand met een bijzondere sfeer. Deze avond zal het weer als vanouds bruisen van stemmen, verhalen en de warme herinneringen aan de schooltijd. Hard werken, de ambachtslessen en de leerlingen die door de gangen heen struinden. Al deze verhalen klinken deze avond binnen de muren van het monumentale pand.

Gratis toegang en winteravond vlechtcafé

De toegang tot het museum is deze avond gratis. Voor het vlechtcafé wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor het materiaal. Er zijn doorlopend verhalen vertellers en er staan deskundige gidsen die de bezoeker meenemen langs alle verhalen in het museum. Nieuwsgierig naar het volledige programma? Hou dan Facebook en de website in de gaten. Wij kijken er naar uit om je warm te onthalen tussen 19.00-22.00 uur op deze bijzondere avond in het hart van Noordwolde. Het speciale winteravond vlechtcafé start om 19.30.

2018verhalen is een onderdeel van het Openingsweekend van LF2018 en wordt georganiseerd door Tryater, Museumfederatie Fryslân en in Noordwolde met het Nationaal Vlechtmuseum, De Bibliotheek Zuidoost Fryslân en de Wereldwinkel.

2018verhalen.nl