De 'Gooijer' in het HIP

17 juli 2018 t/m 30 september 2018 | HIP Bibliotheek Wolvega

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Molen De Gooijer expositie HIP Biebliotheek Wolvega

De geschiedenis van molen ‘de Gooijer’ is prachtig in beeld gebracht in het Historisch Informatie Punt (HIP) in Bibliotheek Wolvega.

Over de molen

Als watermolen gebouwd in 1775, zoals op de oorspronkelijke koningsspil vermeld stond, was hij een van zeven poldermolens aan De Lende achter Blesdijke die het peil van het water op het juiste niveau handhaafden. Door het afnemen van de vervening werden in 1834 twee van de drie molens in de veenderij van de fam. Veenstra te koop aangeboden.
In 1835 verhuisde één daarvan naar Noordwolde, waar hij omgebouwd werd tot korenmolen, de tweede in het dorp. Economische omstandigheden en de aanwezigheid van de nieuwe molen ‘Windlust’ maakten de molen circa tachtig jaar later overbodig.
Via aannemer-molenbouwer Lute Middendorp kwam hij in 1918 terug bij De Lende, weer als watermolen. In 1926 werd Geert Gooijer de molenaar. It Fryske Gea werd in 1941 eigenaar van de molen en het petgatengebied. Drie keer is in de loop der jaren groot onderhoud gepleegd.
In 1991 werd de tot dan naamloze molen naar Geert Gooijer vernoemd.
Het verhaal wordt met historische foto’s, kaarten en geschreven geschiedenis toegelicht.
 

Welkom

De Vereniging Historie Weststellingwerf e.o. heeft de expositie samengesteld. Van 17 juli tot oktober ben je van harte welkom tijdens de openingstijden van de Bibliotheek om de expositie te bewonderen.

Zaterdag 8 september is het Open Dag bij molen ‘de Gooijer’ bij de Blessebrug.