Cees Lodder en Jelly van Dalfsen-Smit in de Kijkzaal

3 oktober 2022 t/m 12 november 2022 | de Kijkzaal Bibliotheek Wolvega

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Kees Lodder en Jelly van Dalfsen in de Kijkzaal Bibliotheek Wolvega

Welkom op de duo-expositie Van Cees Lodder en Jelly van Dalfsen-Smit in de Kijkzaal in Bibliotheek Wolvega.

Cees Lodder

Het kleurrijke werk van Cees Lodder, geboren 1943 in Hoofddorp, is ontstaan door al tekenend te leren kijken en al schilderend te leren zien.

Soms groeien er kleuren uit mijn hand maar groeien gaat niet altijd vanzelf”.


De interesse was er al in zijn tienerjaren – aangewakkerd door zijn toenmalige leraar de latere beeldhouwer Bert Kievit uit Mantinge - en na een schilderopleiding bij Jaap Sax in Bergen (landschappen en stillevens) bekwaamde hij zich vervolgens in grafiek en keramiek in Groningen.
Zijn passie was ook de voedingsbodem voor scholing als docent tekenen en creatieve vakken en als creatief therapeut.
Tekenen, schilderen en boetseren doet hij omdat hij zich voortdurend verwonderd over het leven om zich heen. Iedere dag zijn er vele mooie momenten van sfeer, kleur, licht en donker.

“Ik heb geen vastomlijnde wijze van werken of vorm, het enige dat vast staat is dat ik werk vanuit mijn intuïtie”.

Het werk van Cees Lodder kenmerkt zich door een gevarieerde wijze van verfbehandeling en innerlijke beleving. Soms is het hard, rauw en beweeglijk soms vloeiend, zacht en verstild.

Jelly van Dalfsen-Smit

Expositie Cees Lodder en Jelly van Dalfsen Smit in de Kijkzaal in Bibliotheek Wolvega

“Een mens is pas helemaal mens wanneer hij speelt” Friedrich v. Schiller (1795)
"Ik ben Jelly van Dalfsen en ik teken al vanaf mijn kindertijd. Eerst vooral in zwart-wit met tekenpotlood en daarna meer met kleur. Ik heb vele cursussen gevolgd bij beeldend kunstenaars en verschillende materialen en technieken beoefend. Ik ben creatief therapeut van beroep en in die hoedanigheid heb ik natuurlijk ook veel geleerd van creatieve processen en materiaalgebruik. De laatste jaren schilder ik voornamelijk met acrylverf en maak ik gebruik van gemengde technieken zoals collagemateriaal en pastel- en vetkrijt. Vooral in het collage-schilderen heb ik me ontwikkeld. Je zou mijn stijl van werken intuïtief en expressionistisch kunnen noemen. Meestal werk ik niet vanuit een plan maar speel ik met het materiaal en kijk wat er gebeurt en wat het met me doet. Vaak is mijn werk figuratief soms abstract. Ik vind het belangrijk dat het resultaat in harmonie is, qua kleur en vorm etc. Wat ik schilder en teken is een deel van mezelf, wat de ander in mijn werk ziet is een deel van de ander. De titels van mijn werk mogen jullie zelf bedenken, want iedereen heeft z'n eigen interpretatie, gedachten en fantasie".

Over de expositie

Deze bijzondere duo-expositie is te bewonderen van 3 oktober t/m 12 november 2022 tijdens de openingsuren van Bibliotheek Wolvega

Meer info: dekijkzaalwolvega.nl