Uitreiking Digisterker certificaat

Gepubliceerd op: 23 november 2017 17:11

Digisterker Oosterwolde november 2014

Dinsdag 21 november reikte Petra Vlasma, medewerker van Bibliotheek Oosterwolde en één van de docenten van Digisterker, de eerste certificaten uit aan vier mensen die de cursus Digisterker met succes afrondden. In vier bijeenkomsten leerden zij zelfstandig gebruik te maken van verschillende digitale loketten, zoals die van de gemeente, Mijn overheid en de Belastingdienst.

Minder moeilijk dan gedacht

In eerste instantie was de houding van de deelnemers wat terughoudend. De digitale wereld hielden ze het liefst op afstand. ‘Daar begin ik niet meer aan’ was een reactie van een van de deelnemers bij een van de eerste bijeenkomsten. Een DigiD hadden ze vaak wel aangevraagd, maar er mee werken was een tweede. In gewoon Nederlands en stap-voor-stap namen de docenten van de bibliotheek hen mee naar websites van de overheid. Je DigiD gebruiken, inloggen, een afspraak maken bij de gemeente of een toeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Het bleek minder moeilijk dan gedacht.

Niet bang zijn

Esther Oskam, een van de docenten van Digisterker zegt: ’Het is een drempel die mensen ervaren. Als ze die over zijn, gaat er bijna letterlijk een wereld voor ze open. Dat beaamt ook Bianca van der Henne . Zij volgde de training en geeft aan dat ze zeker iets van de training heeft opgestoken. “Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik via de website www.overheid.nl veel informatie en diensten kan vinden van alle overheden. Heel handig!” Jannie Rooks geeft aan dat ze zekerder achter de computer zit. “Je bent thuis wel eens bezig en dan denk ik: ‘doe ik het nu goed?’ Na deze training is het helderder. Ik snap het beter.” Gré Hoekstra knikt instemmend en zegt: “je moet vooral niet bang zijn, het wijst vanzelf de weg.” Lien Masselink staat niet op de foto, maar volgde ook de training en behaalde het certificaat.

Interesse?

Met de cursus Digisterker ondersteunt de bibliotheek burgers bij het leren gebruiken van hun DigiD. Dit is nodig omdat overheden burgers steeds vaker verwijzen naar hun digitale loketten. Of het nu gaat om het aanvragen van huurtoeslag, om werk zoeken of om het doorgeven van een verhuizing.

Heb je ook interesse in het volgen van een gratis cursus Digisterker bij de bibliotheek? Meld je dan aan bij de bibliotheek. Je ontvangt bericht zodra de nieuwe data bekend zijn!