Boekstart bij Flexkidz

Gepubliceerd op: 6 oktober 2017 19:30

Start Boekstart bij Flexkidz Appelscha

BoekStart feestelijk van start bij kinderopvanglocaties Flexkidz in Appelscha.

'Spookje'

Op de stormachtige donderdag 5 oktober heeft Sierd de Boer, wethouder van de gemeente Ooststellingwerf, de openingshandeling verricht bij Kinderdagverblijf Flexkidz, locatie Appelscha. Met het wegtrekken van een doek, een zogenaamd ‘spookje’ (het is tenslotte Kinderboekenweek met het thema ‘Griezelen. Gruwelijk Eng’) onthulde hij het bordje “Wij doen mee aan Boekstart”. Met deze handeling is het startschot gegeven voor het voorleesproject BoekStart in de Kinderopvang. Na de openingshandeling was er een voorleesprogramma voor de kinderen en werd iedereen getrakteerd op een passend taartje. ‘Avonds was er een bijeenkomst voor ouders waar werd verteld over het belang van voorlezen en de rol van ouders hierin. En natuurlijk werden er heel veel leuke boeken getoond.

Boekstart in de Kinderopvang

Flexkidz is de laatste van de zes locaties in de gemeente die meedoet aan het programma “BoekStart in de Kinderopvang”. Naast de locaties van Flexkidz doet Voor Dag en Dou (met 3 locaties) en Kids Casa (met 1 locatie) mee aan dit landelijke programma van Stichting Lezen. Bibliotheek, kinderopvang en peuterspeelzalen werken hierbij samen om het voorleesbeleid binnen deze instellingen te stimuleren. Hierdoor ontstaat een doorgaande leeslijn naar het basisonderwijs. Dit helpt om taalachterstanden te voorkomen.

Voorlezen

Op alle locaties wordt nu structureel aandacht gegeven aan lezen en voorlezen. Met subsidie van Stichting Lezen en de gemeente Ooststellingwerf is er een leeshoek ingericht en een collectie geschikte boekjes aangeschaft. Door de nieuwe inrichting kunnen de kinderen zelf de boekjes pakken en bekijken. De leidsters zijn getraind in het interactief voorlezen. Een speciaal daartoe opgeleide voorleescoach zorgt voor de continuïteit. Daarnaast is voorlezen opgenomen in het dagelijkse programma. Op deze manier ervaren de kinderen meer plezier in lezen en dragen de kinderdagverblijflocaties bij aan de taalontwikkeling van de kinderen. Dit is een belangrijke stap in het voorkomen van laaggeletterdheid en taalachterstanden.