Adriaan van Dis

Gepubliceerd op: 5 oktober 2017 18:40

Adriaan van Dis in De Skâns 2017

Op woensdag 27 september gaf Adriaan van Dis een lezing in de Skâns in Gorredijk. Dit was een samenwerking tussen de Skâns, Planteyn Boeken en Bibliotheek Gorredijk.

Hieronder volgt de recensie van Liesbeth Stoffer over deze geslaagde avond met een luidruchtig einde:

"Adriaan van Dis sprak afgelopen woensdagavond uitgebreid over zijn laatste boeken ʻIk kom terugʼ en ʻBuitengebiedʼ. De drukbezochte literaire avond werd georganiseerd door de Skans in samenwerking met bibliotheek Zuidoost Fryslan en Plantyn Boeken. Een zeer geslaagde avond met een wat luidruchtig einde.
Onder de indruk van zijn parate kennis over zeer uiteenlopende onderwerpen die ter sprake kwamen tijdens zijn talrijke terzijdes, was het hoofdzakelijk vrouwelijk publiek bijkans geruisloos aanwezig om maar geen woord te hoeven missen van de grijze eminentie.

Het waren pijnlijke verhalen die de auteur opdiste over zijn jonge jaren in Bergen waar hij opgroeide in een repatriantenhuis vol gasten uit Nederlands-Indië en vol oorlogsverleden. In dit huis zijn vele verhalen geboren, aldus Van Dis. Is het allemaal autobiografisch? De vraag die hem het meest wordt gesteld. Maar wat is
autobiografisch, vraagt Van Dis zich in alle ernst af. Het blijven verhalen. ʻAll sorrows can be borne if you put them into a story.ʼ Deze uitspraak van auteur Karen Blixen is hem op het lange lijf geschreven.

Er was ruimte voor ontlading. Vilein als Van Dis kan zijn vlogen opmerkingen en uitspraken in het Maleisisch, Zuid Afrikaans je om de oren met een uitschieter in het Achterhoeks. De ode aan de Groene Zeep was weergaloos. Gorredijk zal moeten uitwijken voor een potje Driehoek. Wat een ongebreidelde fantasie heeft deze man.

Na de pauze kwam er een engagement aan het licht van grote proporties. Een beetje menselijkheid zou een ieder goed doen. Van Dis wil de wereld van nu begrijpen en raadt het publiek aan zich te verdiepen in andermans zaken. Om drijfveren te achterhalen, om te begrijpen. Het is zo gemakkelijk te veroordelen omdat het niet in jouw ʻbubbleʼ past, aldus Van Dis.

Het publiek en de auteur werden opgeschrikt door een vals brandalarm geruime tijd voor het einde van de avond. Tot drie maal toe werd de begenadigd spreker de welbespraakte mond gesnoerd. De lezing moest helaas voortijdig afgebroken worden. In de foyer sprak Van Dis nog met enkele gasten en signeerde boeken van zijn hand. Na deze enerverende avond zal Van Dis richting huiswaarts ongetwijfeld hebben verlangd naar de stilte van de Achterhoek alwaar hij tegenwoordig resideert met kip, geit en moestuin.

Al me al toch zeker wel een mooie start voor het komende theaterseizoen van de Skans!
Hier was.....Van Dis...."

Liesbeth Stoffer